Чернівецька обласна клінічна лікарня

Дієтологічна служба

Служба лікувального харчування – одна з найбільших господарсько-допоміжних служб лікарні.
Організація роботи харчоблоку побудована по централізованій системі, а саме: процеси обробки продовольчої сировини та приготування їжі зосереджені в центральній кухні, яка об’єднує необхідні для цього підрозділи.
Розташування харчоблоку на території лікарні не змінювалося. Побудований за часів Австро-Угорської імперії, харчоблок до цього часу зберігає згадку про виробника плитки, якою облаштована підлога “Fabrik Wocowitz Bei Рrac”. Час не змінив її кольору, не знищив викладених руками майстрів орнаментів.
В 60-х роках харчоблоку була виділена невелика прилегла до лікарні земельна ділянка, на якій вирощувалися кріп, петрушка, селера. Свіжими фруктами хворі забезпечувалися з лікарняного саду.
Штат харчоблоку за останні роки зменшився, та в пам’яті залишилися ті, хто стояв біля витоків його організації: медичні сестри з дієтичного харчування Долбір Г.В. та Блажина М.Г., шеф-кухар Капшук В.І.

Колектив харчоблоку

На сьогоднішній день колектив харчоблоку невеликий, але згуртований. Набутий досвід, необхідні навички та знання передають молоді фахівці вищої категорії лікар-дієтолог Корсунська О.М. та медична сестра з дієтичного харчування Карлейчук Є.Г., кухарі Струць О.І та Тодоренчук М.Г.
Роботу виробничих бригад очолює молодий ініціативний спеціаліст шеф-кухар Придій О.М.
Джерелом фінансування лікарні є обласний бюджет та залучення позабюджетних коштів, що дає змогу для забезпечення хворих дієтичним харчуванням. Для спеціалізованих відділень (гастроентерологічного, нефрологічного), а також дітям становлено режим 6-ти разового харчування.
Завдяки системі попередніх замовлень харчоблок безперебійно постачається продуктами харчування безпосередньо від виробників.
Для підвищення якості лікувального харчування проводиться робота з впровадження сучасних методичних рекомендацій, новітніх технологій. Так, при лікуванні ряду гастроентерологічних захворювань використовувалися продукти підвищеної біологічної цінності.


Безпосереднє науково-методичне та організаційне керівництво лікувальним харчуванням в лікарні здійснює лікар-дієтолог вищої категорії Корсунська О.М., яка виконуючи обов’язки обласного позаштатного фахівця, свою діяльність спрямовує на вдосконалення дієтичного харчування в лікувально-профілактичних закладах області.


Обласним дієтологом проводиться щорічний аналіз стану дієтологічної служби, визначаються проблемні питання та шляхи їх вирішення.
Здійснюються планові виїзди в медичні заклади області для надання консультативної та організаційно-методичної допомоги. Проводяться заходи з підвищення кваліфікації лікарів-дієтологів, медичних сестер з дієтичного харчування, кухарів, а саме – курси інформації та стажування, курси вдосконалення, семінарські заняття, атестація.
Практикується організація виїзних семінарів в райони області та на базах міських та обласних лікарень з наступним обговоренням результатів роботи харчоблоків.
З метою залучення уваги та підняття престижності професії проводяться конкурси “Кращий за професією” серед медсестер з дієтичного харчування та серед кухарів лікуваль-них закладів області.
На сьогоднішній день харчоблок обласної клінічної лікарні працює в складних фінансово-економічних умовах, але адміністрація закладу робить все можливе для забезпечення хворих ефективним лікувальним харчуванням.